
Uniwersytecki kurs z 'Marnowania czasu w Internecie'
29 października 2014, 15:38Wydział Anglistyki Uniwersytetu Pensylwanii zaprasza studentów na kurs pt. "Marnowanie czasu w Internecie". Początek wiosną przyszłego roku. Prowadzącym ma być prof. Kenneth Goldsmith, znany m.in. z zeszłorocznej próby wydrukowania całej Sieci.

H. sapiens pochodzi od 2 linii przodków, które najpierw się rozdzieliły, później połączyły
19 marca 2025, 09:46Człowiek współczesny pochodzi nie od jednej, a co najmniej od 2 populacji przodków, których linie ewolucyjne najpierw się rozeszły, a następnie połączyły. Naukowcy z University of Cambridge znaleźli dowody genetyczne wskazujące, że współczesny H. sapiens pochodzi z połączeniu dwóch dawnych populacji, które miały wspólnego przodka, 1,5 miliona lat temu doszło do ich rozdzielenia się, a 300 000 tysięcy lat temu do połączenia. Od jednej z tych linii ewolucyjnych dziedziczymy ok. 80% genów, a od drugiej otrzymaliśmy 20 procent.

Syncytialny wirus oddechowy może infekować komórki ludzkiego łożyska
3 grudnia 2019, 12:55Wirus RSV (ang. Respiratory Syncytial Virus) jest wirusem nabłonka oddechowego. Uznaje się go za główny patogen infekcji dróg oddechowych starszych dzieci i najczęstszą przyczynę chorób dolnych dróg oddechowych niemowląt. Okazuje się, że może on również infekować komórki pozyskane z ludzkiego łożyska. Ustalenia te sugerują, że jeśli ciężarna zachoruje, przez łożysko zakażenie może się przenieść na płód.

Więcej CO2 to wcale nie lepiej dla roślin
19 maja 2010, 20:35Więcej dwutlenku węgla? To co, rośliny będą rosły - mówi wiele osób bagatelizując sprawę. Okazuje się, że nie mają racji. Niestety, będą rosły wolniej i gorzej.

Elektryczne suszarki gorsze od papierowych ręczników
21 listopada 2014, 13:46Jeśli chodzi o rozprzestrzenianie bakterii, suszarki do rąk z publicznych toalet są o wiele gorsze niż ręczniki papierowe.

W papryczkach chili istnieją związki tłumiące ich pikantność. Przydadzą się w kuchni i medycynie
20 maja 2025, 08:20Papryczki chili słynne są ze swej pikantności. Odpowiada za nią kapsaicyna i jej pochodne, które działają na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia w ustach. Poziom pikantności papryczek mierzy się za pomocą skali Scoville'a. Czysta kapsaicyna ma w niej 16 milionów punktów, a punktacja najostrzejszej papryczki chili sięga 2,7 miliona punktów. Dla porównania, sosy Tabasco mają do 5 tysięcy punktów. Okazuje się jednak, że niektóre papryczki chili, pomimo dużej zawartości kapsaicyny, są przy spożyciu wyraźnie mniej pikantne niż inne. Naukowcy odkryli właśnie trzy związki, które zmniejszają pikantność papryczek. A to z kolei każe zadać pytanie o wiarygodność skali Scoville'a.

Pracując nad monografią, odkryła najstarszą znaną panoramę Wenecji
7 stycznia 2020, 12:36Prowadząc badania do monografii pt. Describing the City, Describing the State. Representations of Venice and the Venetian Terraferma in the Renaissance, dr Sandra Toffolo z University of St Andrews natrafiła na najstarszą znaną panoramę Wenecji. Widok miasta pochodzi z XIV w.

Rootkit na Androida
3 czerwca 2010, 08:42Nicholas Percoco i Christian Papathanasiou zapowiadają prezentację rootkita na telefon z systemem Android. Będzie ona miała miejsce podczas lipcowej konferencji Defcon. Eksperci pokażą rootkita zdolnego do kradzieży treści SMS-ów, wykonywania połączeń oraz informowaniu o położeniu urządzenia.

Gaz rozweselający radzi sobie z lekooporną depresją
13 grudnia 2014, 07:56Tlenek diazotu - znany jako gaz rozweselający - daje obiecujące rezultaty w leczeniu ciężkiej depresji opornej na inne formy terapii.

Goryl bije się w pierś, foka klaszcze
3 lutego 2020, 12:49W sezonie rozrodczym dzikie foki szare, zwane też szarytkami morskimi, klaszczą pod wodą: w ten sposób odstraszają rywali i zachwalają swoje walory partnerkom. To pierwsza sytuacja, gdy uwieczniono klaszczącą przednimi płetwami w pełni zanurzoną fokę.